Backpacking i Colombia

“Hvorfor skulle jeg tage til Colombia?”…

… tænker du sikkert, som du sidder hjemme og planlægger din backpacking-rejse til Sydamerika. Du kender sikkert landet for Shakira, kaffe og dets brogede fortid med borgerkrig mellem regeringen og oprørerne FARC. Men Colombia er meget mere end det, og derfor er den populær bland mange backpackere. Den vedtagne fredsaftale mellem regerings og oprørsgruppen FARC har for alvor gjort det ret sikkert at rejse rundt i Colombia, og det er derfor en unik chance for dig, der ønsker at komme helt under huden på, hvad jeg synes er Sydamerikas venligste folkefærd. Colombia er et fattigt land, så derfor er det også billigt at tage på backpacking i landet. Her er en masse at se, og vejret er, med undtagelse af i Bogota, næsten altid godt.

Værd at vide om backpacking i Colombia!

 • Du bør ikke krydse grænserne til Ecuador og Panama til lands
 • Undgå at tage offentlig transport om natten
 • Deres valuta er colombianske pesos
 • Budget pr. dag: 200 – 300 kroner

Cartagena (3-5 dage inkl. dagsture)

Den helt fantastiske koloniby syder af liv om aftenen i den gamle bydel. De gamle brosten og livet indenfor murerne står i direkte kontrast til det hektiske liv der føres uden for murerne, hvor byen vokser sig større og større. Men bare det at gå rundt i gaderne i den gamle bydel er helt fantastisk. Byen har så meget historie og er uden tvivl en af de flotteste kolonibyer i Sydamerika. Sørg for du ser solnedgangen på muren ved Cafe del Mar. Den fantastiske mur blev bygget for at beskytte byen mod pirater, og den er i dag et yndet sted for forelskede par. Hop forbi slottet. Oplev aftenstemningen med de lokale på Plaza Trinidad eller tag en bytur i Getsemaniområdet.

Hvis du mangler et sted at overnate

Så kan jeg anbefale den gamle bydel/oldtown. Du kan reservere soveplads hos Hotels.com og Hostelworld.com! (Brug vores annoncerede link, og støt Backpacka.dk, når du booker)

Dagsture fra Cartagena

Området omkring Cartagena byder på mange usædvanlige oplevelser, der alle har det til fælles at du sent vil glemme dem. Du kan eksempelvis bade i en vulkan (hvor vildt er det ikke lige?!) og besøge en fortabt by.

Mudvulcano – Bad i en muddervulkan.

Mudvulcano er på en måde fascinerende ren og fascinerende beskidt på en og samme tid. Man kan roligt kalde Mudvulcano ”one of a kind”. Faktisk er den så meget ”one of a kind”, at CNN har været har været forbi og lave en reportage om den. Det kan jeg godt forstå, for den er ret sjov at prøve.

 • Én times kørsels fra Cartagena
 • Medbring badebukser
 • Få dine ting i et låst skab
 • Medbring 6000 pesos til drikkepenge til de lokale medarbejdere

Efter du har badet i søen, får du massage, bliver vasket i søen og derefter bliver der taget billede af dig af lokale medarbejdere. Senere serveres der frokost (som regel stegt fisk med kokosris og banan) på den strand, der ligger ved siden af.

Rosario Islands

Også bedre kendt som Corales Islas del Rosario er en del af det colombianske koralrev og en af Colombias 46 nationalparker.

Hostel Luna arrangerer ture til deres egen ø i Rosario Islands

 • Bor du ikke på Hostel Luna? Så tjek med din vært eller receptionen på dit hotel/hostel, hvornår der er ture ud til området.
 • Vær opmærksom på at mad og drikke godt kan være dyrt herude i området.

Ciudad Perdida og Santa Marta

Santa Marta er ikke så spændende i sig selv, men den er et godt udgangspunkt for en dagstur. Det kunne fx være til Minca, hvor du kan opleve en flot natur. I Minca kan du bo på ”the elemento hostal” som har verdens største hængekøje. Santa Marta er som regel udgangspunkt for ture til Ciudad Perdida – ”Den Fortabte By” som tayronafolket forlod, da spanierne kom til området i anden omgang med det tunge skyts.

Ciudad Perdida

Den noget ukendte men utrolig flotte trek igennem regnskoven op til Den Forladte By er isærhed en af de bedste attraktioner i landet. Den er hård, og kræver du er i en okay fysisk forfatning, men når du først har gennemført vandreturen, er det det hele værd.

Du kan vælge mellem en fir- eller femdages tur. Jeg vil klart anbefale en firdages tur, da den eneste forskel på de to ture er, at man slutter tidligere på 4. dagen, og tager den sidste del på 5. dagen. Fire dage i junglen er passende.

Turen koster 700.000 (2017) colombianske pesos og inkluderer guide, mad, overnatning, transport og oversætter. Man vandrer sammenlagt 42 km over fire dage og der er kun én sti, men det er hårdt og varmt.

Ciudad Perdida

Sådan starter det

Du møder op om morgenen i Santa Marta hos det tourbureau, du har booket hos. Her får du mulighed for at få låst din overskydende bagage inde. Herefter får du en kort briefing og du møder din gruppe. Normalt sammensætter arrangørerne grupperne efter alder. Når alle er samlet starter den 2 ½  times lange køretur i en jeep ud til startpunktet, hvor der er frokost og herefter starter I vandringen. Turen er bumpet og ikke særlig behagelig.

Sådan forløber en dag på trekket

Du vandrer sammen med din gruppe og undervejs fortæller guiden (der har oversætter med!), hvad du ser på trekket. Undervejs er der drikke- og frugtpauser ved nogle bestemte poster. Her kan du købe vand, hvis du ikke vil drikke det tabletbehandlede vand, du får stillet til rådighed. Hvis du gerne vil drikke det tabletbehandlede vand, kan du med fordel købe et ”life straw by Vestergaard” og tage med hjemmefra. Sent på eftermiddagen når du en camp og der slutter dagen. I campen er der en kok for hver gruppe, der tilbereder lækkert mad til gruppen. Du kan også vælge at tage en dukkert i søen.

Sådan overnatter du

Campsene er ret primitive, men de har da køjesenge med myggenet. Men selvom der er myggenet, vil jeg alligevel anbefale, at du tager lange bukser og langærmede trøjer på for at undgå myggestik. Forholdene omkring el er heller ikke optimale, så jeg ville tage en lommelygte og ekstra batterier til fx telefon og kamera med.

 • Husk badebukser da der er mulighed for at svømme i små søer ved campsene!

Sådan får du et godt trek

 • Husk solcreme og en lokal myggespray!
 • Sørg for godt fodtøj – et godt bud er Nike Free
 • Tag sko og strømper af når du krydser floderne
 • Husk at i regnskoven bliver dit tøj aldrig tørt, så brug noget gammelt
 • Undgå gerne salat og frugter hvis du er bange for maveproblemer
 • Dårlig balance? Så kan du lave en trekking stok af noget træ eller få guiden til at hjælpe dig.

Står du tidligt op den sidste dag, kan du være en af de første på toppen ved Ciudad Perdida. Her kan du møde de lokale tayronafolk. De er ikke så glade for, at du tager billeder. Tager du slik med til børnene, bliver de vildt glade.

Dette tourbureau skal du booke hos!

Jeg kan virkeligt anbefale firmaet Expotur og deres guide Arial. Han er indfødt og har oplevet områdets udvikling på nærmeste hånd. Militæret er øvrigt sat ind i området for at passe på turisterne og det guld, man stadig mener, der ligger begravet. Der er også en stor koncentation af cocablade som er eftertragtet af visse grupper. Men jeg følte mig sikker på alle tidspunkter af turen.

Trekkingpakkeliste!
 • Backpack
 • Gode sko
 • Toiletsager
 • Toiletpapir
 • 4 t-shirts
 • 4 shorts
 • 4 par underbukser
 • Strømper
 • Badebukser
 • Lange bukser (til at sove i)
 • Trøje  (til at sove i)
 • Myggespray
 • Solcreme
 • Ekstra batteri til telefon/kamera
 • Vand til første dag
 • Lommelygte
 • Kontanter

Jeg var selv godt brugt efter trekket, så jeg tog til strandbyen Polomino, hvilkert jeg også vil anbefale andre trekkere at gøre. Polomino er hit hos turisterne og det er ikke uden grund. De har nemlig en af Colombias flotteste strande.

Polomino ligger 1 ½ times kørsel fra Santa Marta, og turen kan kombineres med et visit i Santa Marta eller Tayrona National Park.

Bogota (2- 4 dage)

Bogota er Colombias hovedstad og kan med sine ca. 8 mio. indbyggere både tiltrække med sin charme fra kolonitiden samt storbyens muligheder.

Bogota Colombia

Se Candelaria-området

Særligt kvarteret La Candelaria i den sydøstlige del af Bogota er et besøg værd. I kvarteret findes både smukke og farverige bygninger fra kolonitiden, diverse museer (eks. Museo de Oro/Guldmuseet og Museo Botero/Boteros museum – bemærk at museer er gratis om søndagen, hvorfor der også er mange lokale turister) samt flotte pladser (eks. Plaza Bolivar).

Candelaria

 • Prøv cykelleje – en sjov og anderledes måde at transportere sig rundt på i La Canderaria
 • Book diverse turer – fx cykelture eller en graffititur rundt i kvarteret

Gaden Carrera 7 (stykket omkring Museo de Oro) er lukket af for køretøjer, hvilket giver mulighed for en gade fyldt med mennesker og aktiviteter. Prøv for eksempel en af de mange madboder, som bl.a. kan tilbyde majskolber, juice lavet på sugarrør, eller hvad med at prøve myrer.

Storby i Colombia

Gå op på Cerro de Monserrate

Bjerget, der ligger i udkanten af den østlige del af Bogota lige ved La Candelaria, tilbyder en fantastisk udsigt over Bogota, hvor du virkelig kan se, hvordan byen breder sig ud over landskabet.

En kabelbane (afgår fra Santuario de Monserrate) fører dig op til toppen af Monserrate, men hvis du er mere til den aktive side, har du mulighed for at gå op og/eller ned af Monserrate.

Uden for Bogota kan du fx opleve:

 • Saltkatedral i byen Zipaquirá (ca. 55 km. nord for La Candelaria)
 • Søen (Laguna del Cacique Guatavita) som danner baggrund for myten om El Dorado.

Desuden er restauranten Andrés Carne De Res, som ligger i Chía (ca. 40 km. nord for La Canderia), et besøg værd. End mindre udgave af restauranten kan desuden findes i Bogota under navnet Andrés DC, hvilket også er et besøg værd.

Indkvartering i Bogota

Bogota tilbyder mange muligheder for indkvartering, uanset om du er interesseret i hotel eller hostel. Mange hostels er placeret i La Canderaria, mens du finder hotellerne i det mere moderne område omkring Parque de la 93, Zona Rosa eller Zona G. Dette område er desuden kendt for det vilde natteliv.

Praktisk!

Bogota har ligesom andre større byer i Latinamerika et blakket ry ift. Sikkerhed. Min anbefaling er derfor, at du helst ikke skal bevæge dig sydligere end La Candelaria, mens du også skal være påpasselig med at gå rundt sent om aften i kvarteret.

Bogota er den fjerde højest placerede hovedstad i verden (2.625 meter over havet), hvilket sætter sig præg på byen. Mens mange sikkert associerer Colombia med solskin og +30 grader, skal man være heldig for at få dette i Bogota. Vejret er stabilt omkring 18 grader året rundt og ofte skyet, hvorfor ønske om varme og en flot bikinilinje i stedet kan opfyldes ved den caribiske kyst (se afsnit vedrørende Cartagena og Santa Marta).

Medellín (3-4 dage)

Medellín

Du kan ikke sige Medellín, uden også at sige Pablo Escobar. Men Medellín er også meget mere end narkokarteller, og betragtes af mange som den mest moderne by i Colombia.

Gå i Pablo Escobars fodspor

Pablo Escobars hus

Medellíns rolle som epicenteret for Pablo Escobers berygtede narkokartel (medellínkartellet) i 1980’erne har sat sit præg på turismen, og du kan fx komme på guidede Pablo Escobar-ture rundt i Medellín.

Men Medellín er som nævnt meget mere end det!

I den nordlige bydel kan du fx paraglide og nyde udsigten over landskabet og forstæderne.

Området omkring gaden Parque Ileras kan sammenlignes Sunny Beach i Bulgarien, der er i hvertfald barer, diskoteker, fest og (ikke mindst) farver. I modsætningen til i Sunny Beach går mange colombianere stadigt i byen i området.

Den årlige blomsterfestival løber af stablen i august.

På grund af Medellín delvist er bygget op af stejle bjergsider, er der flere steder kabelbaner, som fører en nemt og sikkert op ad bjergsiderne. Fra kabelbanen har man udsigt over Medellín –  herunder de fattigere områder, som primært ligger op ad bjergsiderne i udkanten af Medellín.

Besøg Guatapé/ Piedra del Peñol (dagstur eller med overnatning)

Piedra del Peñol

Uden for Medellín skal du helt klart besøge Guatapé med de mange farverige huse, samt det omkringliggende område med Piedra del Peñol, en gigantisk klippe, der kan sammenlignes med fx Rock of Gibraltar og et stort vandreservoir. Guatapé kan kun nås med bus til og fra Medellín, så du bør afsætte minimum et par dage til denne tur (ca. 80 km. fra Medellín). Fra Piedra del Peñol er der en fantastisk udsigt over vandreservoiret og det omkringliggende område. Fra Guatapé by til Piedra del Peñol kan en af de små lokale taxaer klart anbefales (Las moto chivas). I kanten af vandreservoiret ligger ruinerne af Pablo Escobars gamle feriehus, der blev bombet, og hvor der bl.a. er mulighed for at spille paintball (minimum fire personer). Feriehuset kan nås med båd fra Guatapé.

Indkvartering og praktiske tips

El Poblado er ret populært område blandt andre backpackere. Du kan finde hotel her og hostel her.

 • Medellin har en metro, hvilket gør, man nemt kan komme omkring i byen.

Salento (2-4 dage)

Salento ligger i hjertet af Zona cafetera, som er området med den største kaffeproduktion i Colombia.

I Salento og det omkringliggende område er der flere kaffeplantager, som du kan besøge. På kaffeplantagerne får du spændende historier ud i kaffens verden samt hele forløbet frem til den kaffe, som du drikker. Jeg kan også anbefale byen Armenia som en del af kaffeturen.

 • En af fordelene ved at besøge Salento er imidlertid det nærliggende landskab i Valle de Cocora, som bl.a. er hjemsted for de store vokspalmer (La Palma de cera del Quindío), som er Colombias nationaltræ.
 • I Salento har du også mulighed for at spille det national spil Tejo, som involverer en kombination af krudt og øl.

colombias national træ cera-palme

Indkvartering

På mange af kaffeplantagerne tilbyder de også indkvartering lidt ala bed & breakfast, hvilket jeg kan anbefale på det kraftigste. Hvis du måske er til lidt mere ordnede ”forhold”, kan jeg anbefale disse hoteller og hostels!