Hvad skal man se i Tanzania?

Tanzania er et flot og fredeligt land i Østafrika.

Hovedsproget er Swahili men der findes lidt over 100 stammer som snakker hvert deres sprog. Engelsk er udbredt, og de snakker det godt.

“Hakuna Matata”

Der er tre internationale lufthavne:

 • Zanzibar
 • Dar Es Salaam
 • Kilimanjaro.

Visum og vaccinationer til Tanzania

Det kræver visum for at komme ind i landet. Den får du i lufthavnen ved ankomsten. Det kræver vaccinationskort med bevis for gul feber, 50 USD (2019) og et papir man udfylder i flyet.

Husk at have styr på alle vaccinationer inden og ikke mindst malaria piller.

Sådan booker du

Der er mange rejsebureauer der udbyder rejser til Tanzania. F.eks. Kipling Travel, Safari-rejser og Africa Tours.

I marts og april er der regntid og her er det ikke muligt at komme på safari.

Hvis du vil booke safari-turen selv, kan du købe via Zara Tours eller benytte den danske Safari-Jens, der bor og arrangerer ture i Tanzania. Du kan også finde udbydere på safaribookings.com.

Safari er dyrt.

Men man kan spare en del penge ved at gå på kompromis med overnatningsstederne og evt. tage af sted i starten af sæsonen (slut maj/start juni).

Der kan betales med dollars på turiststederne.

Attraktioner man skal se i Tanzania

Bestig Kilimanjaro (5-6 dage)

Kilimanjaro

Kilimanjaro er bedst at besøge i tørsæsonen fra slutningen af juni til oktober og fra slutningen af december til februar eller tidlig marts. I november, marts og april kan der være lidt glat på grund af regn, men man kan bestige bjerget året rundt.

Man kan kun bestige bjerget med en guide der har licens. Derfor er det en god ide at booke hos en arrangør. Priserne starter fra 8.000 danske kroner og startpunktet vil ofte være den lille by Moshi.

Turene varer ofte 5-6 dage. 

Man skal sørge for en langsom opstigning og dem man booker ved, udlejer ofte grej, men støvler og jakke bør du have med hjemmefra som minimum. Der vil være folk med som bærer telte og sørger for madlavning. De forventer at få drikkepenge.

Tarangeri, Ngoro-krateret og Serengeti (5 dage)

Safaritur i Tanzania

Fra Moshi tager det mellem fire og fem timer at køre ud til Tarangeri National Park.

Køreturen er flot og frodig. Du kommer bl.a forbi Masai folket som er en stolt stamme, hvor mændene kan gifte sig med så mange koner de vil.

De sender ikke rigtig børnene i skole, men de passer deres dyr som græsser på noget af køreturen. De anser dyr som hellige og slår dem ikke ned for kødets skyld.

Bilen vi kørte i var en firhjulstrækker med mulighed for at skubbe taget helt op. På den måde er det muligt, for op til 3 personer, at stå op under turen i nationalparken.

I nationalparken vil du få godt tre timer og se vortesvin, giraffer, gazeller og elefanter.

Lige efter regnsæsonen kan det være svært at spotte løver, da græsset er højt. Du kommer tæt på dyrene men husk at tage en kikkert med. Elefanter er der mange af grundet Tarangeri-floden som de drikker af.

De forskellige guider snakker sammen over radioen og deler lokationer hvor dyrene er.  I parken er der et lille område, hvor ens frokost kan nydes. Men vær opmærksom på de snedige aber der stjæler ens mad til stor morskab for nabobordet.

Fra Tarangeri er der godt to timers kørsel op til Karatu, hvor mange overnatter som en del af deres safari tur. Ofte på Highviews Hotel.

Ngorongoro-krateret

Safari i Tanzania

For 2,5 million år siden kollapsede en stor vulkan og efterlod sig et stort krater kaldet Ngorongoro krateret. I dag er det et kendt krater som huser et stort liv af vilde dyr.

Om morgenen herud fra Karatu er der afgang mod krateret.

Krateret er utrolig flot. Køreturen tager et par timer. Når man når til billetkontoret render der aber rundt, og inde i krateret er der mulighed for at se gnuer, løver, vortesvin, zebraer, elefanter, næsehorn (små 40 tilbage), gazeller og meget mere. Giraffen ser man aldrig herinde fordi terrænet ikke er så godt til de lange ben. Frokosten kan nydes ved en lille sump med flodheste.

På vej videre er der mulighed for at se en Masai-landsby. Det koster 50 USD for hele bilen uanset antal. Her varer besøget godt 20 min og man får et indblik i deres hverdag og livsstil. Det virker ret opstillet men er stadig en fin oplevelse.

Masai-landsby

Videre herfra går turen ind til Serengeti hvor man enten overnatter i telte eller på lodge.

Hele dagen varer ca. 10 timer. Der er en del huller i vejene og især turen fra krateret til Serengeti er støvet. Så husk gerne solbriller og evt. et tørklæde. De passer godt på dyrene i Ngorongoro-reservatet, og kun autoriserede biler får adgang hertil.

Vilde dyr på safari

Vælger man at bo i teltet, så er det et kanvas-telt med eget toilet og bad med 20 liter varmt vand. Det er bedst at tage bad efter dagens safari-tur.

Der serveres mad i et telt med borde når dagens safari er overstået. Teltet er indrettet som en mindre restaurant. Billige drikkevarer. Simpelt men lækkert mad.

Når man skal tilbage til teltet, så eskorteres man af en vagt. Man må ikke selv gå uden for teltet efter mørkets frembrud. Der er gode senge og man hører eksotiske lyde udenfor når man lægger sig til at sove.

Klokken 7.30 er der morgenmad og klokken 8-8.30 starter dagens safari tur.

Serengeti

Serengeti er en åben savanne med The Big Five, mange flere dyr og godt udsyn. Minder om landskabet fra løvernes konge. The Big Five er de dyr der er sværest at nedlægge. Leopard, løve, bøffel, næsehorn og elefant. 

Dyrene i Serengeti er vant til bilerne, og det er muligt køre ret tæt på dem. Leoparden er dog sky og fordufter hurtigt, og næsehornet kan man stort set kun være heldig at se på afstand.

Gepard

Til Serengeti er der endnu en god 9 timers køretur. Det anbefales at tage en lunch box med der udleveres af guiden. Alternativt kan man vælge at køre tilbage til overnatningsstedet og få frokost her. Men den tid man spilder i transport er ikke det værd. Her ser man en del dyr. Er man heldig kan man se The Big Five.

Pause på Safari

Næstsidste dag på safarien bruges på at finde gnuerne og zebraerne på deres vandring efter vand. De fungerer som et team fordi zebraerne er gode til at finde vej (gnuer har en håbløs hukommelse), mens gnuerne har en god lugtesans og kan fornemme fare. Klimaændringer gør at gnuerne er forvirret, da regnen falder uregelmæssigt (nogle gange efter april). De søger efter regnen og vandringen fører dem bl.a til Kenya, hvor de skal krydse den farefulde flod hvor krokodillerne venter.  Det er imponerende at se så stor en flok komme rendende.

Gnuer i Serengeti

Ting du måske ikke vidste om dyrene på savannen

 • Hyæner spiser rester fra hvad der er til overs fra kattedyrene. De spiser alt inklusiv hove, skind med mere. Du ser dem tit liggende i et vandhul fordi det hjælper på fordøjelsen.
 • Elefanter skifter tænder seks gange i løbet af et liv. Herefter får de ikke flere og kan ikke tygge maden. De forlader flokken og dør kort tid efter. De bliver 60-65 år gamle. De ældre ses ved vandhullerne hvor de gumler vådt græs.
 • Giraffen har et stort hjerte og store blodårer som pumper blodet op til dens hjerne. Når den drikker gør den det kortvarig da den ellers besvimer. Den spiser blade fra akacietræer, men der sidder pigge på grenene. Giraffen har dog en speciel egenskab som gør smerten kortvarig.
 • Leoparden er sky og holder ofte til oppe i træerne, så kig op. Når den har nedlagt et bytte så tager den byttet med op i træerne så den har maden for sig selv.
 • Løven jager primært om natten da den har et nattesyn og en klar fordel ift. de andre dyr. Det er hunløverne der jager. De er lettere og hurtigere. De nedlægger byttet, men hanløven spiser først. De går efter rygraden på byttet. Brækker den så den ikke kan bevæge sig.
 • Flodheste finder du i vandhullerne. De skal ikke være for dybe for så kan den ikke bunde. De tåler ikke solen så de bliver i vandet. Når solen er væk bevæger de sig op og spiser 50 kg græs.
 • Geparden er lynhurtig og svær at spotte i nationalparken.

Tips til safari i Tanzania

 • Forhør dig om antallet i bilen. Taget kan skubbes op og man kan stå oprejst under kørsel hvis man er under 185 cm.
 • Turister må ikke forlade bilen. Kun ved frokosttid eller hvis de skal tisse. Chaufførens instrukser skal altid følges.
 • Husk myggespray (de bider især efter solnedgang).
 • Medbring langærmet trøje og bukser og påfør dem når solen er gået ned.
 • Husk solcreme.
 • Medbring en bog.
 • Malaria piller.
 • Husk rejseadapter og sørg for at lade telefon, kamera m.m. op i aften-timerne, da enkelte steder slukker for strømmen om natter.
 • Hav småsedler til drikkepenge.
 • På ressort betales drikkevarer og lignende ved check out.
 • På safari forventer guiden 30 USD per dag i drikkepenge per bil.
 • Husk kikkert.
 • Medbring gerne tøjklemmer og sørg for at hotellet har myggenet. De slutter ikke altid helt tæt og her er tøjklemmen en fordel.
 • Zara Tours er dygtige især inden for trekking og Safari
 • Der går lang tid mellem morgenmad og frokost samt frokost og aftensmad. Den madpakke man får med af bureauet er ret simpel så tilkøb gerne nogle kiks og lignende til at stille den værste sult.
 • Husk at medbringe 1-2 liter vand per dag på turen. Vand kan købes på hotel/camp.
 • Lær lidt Swahili inden: asante sana (mange tak), rafiki (ven), jambo (hello).
 • Lyst tøj (undgå blå og sort af hensyn til tsete fluer. De bider hårdt men det er ufarligt)
 • Man kan godt selv leje en bil og køre til Serengeti men guider fraråder det fordi man ikke kender området, ved ikke hvor man skal lede efter dyrene og let sidder fast eller punkterer.

Hjemturen til Moshi er lang. Man starter tidligt på dagen – ca. klokken 7.00 – og man er i Moshi 11 timer senere. Der er et par pauser undervejs, hvor man ser en souvenir butik, får en simpel frokost og ser Tanzanite museet (sten der udvindes fra lokal mine) og bliver klogere på hvordan stenen laves.

Safari-bil

På mange markeder og turist-butikker skal man forhandle prisen. Tag gerne udgangspunkt i halvdelen af prisen. De har nogle flotte skulpturer og lærredstegninger som rulles sammen og pakkes pænt ind.

Zanzibar (5-6 dage)

Zanzibar (5-6 dage)

Zanzibar

Man kan flyve til øen Zanzibar fra fastlandet med bl.a. Precision Air. Det er en kort flyvetur, især fra Dar Es Salaam.

Det tager 2 timer at køre fra lufthavnen til Kendwa og lidt længere tid til Nungwi. Øen er udpræget muslimsk, så vis hensyn med påklædning (dæk knæ og skuldre til) hvis man er uden for stranden eller hotelzonen.

Der er Ramadan i maj måned, men hotellerne serverer stadig mad og drikkevarer.

Øen er kendt for de flotte store sandstrande og korelrev, en mørk forhistorie og utallige  krydderier.

På strandene finder du de såkaldte beach boys som sælger alt inkl. uofficielle ture. Dem skal man så vidt muligt holde sig fra. Sikkerheden på hotellerne er god og maden er fin og billig til prisen. Et budget/mid-range hotel tager eksempelvis 2 USD for en sodavand og 10-15 USD for et måltid.

Hav gerne den lokale valuta shilling med på hotellet til at betale i restaurant og bar. Dollars kan bruges men vekselkursen er ikke altid favorabel og ofte med en 5 procent margin til hotellet.

Har man store sedler med, så kan man også vælge at få mad og drikkevarer skrevet på regning og så først betale på dagen man checker ud.

Der er langt ind til Stone Town som er det eneste sted med hæveautomat, så sørg for at have rigeligt med kontanter. På de fleste hoteller kan man betale med visakort, men de lægger ofte 4 procent oven i beløbet.

Mango

Tidevandet gør, at man ikke kan bade hele dagen på stranden på østkysten. Vejret er varmt året rundt, men det er bedst at besøge Zanzibar fra juli til februar. Fra marts til juni vil der være periodisk, men kraftig regn. Dog er priserne i bund, og kommer man i den periode vil enkelte hoteller ikke være åbne endnu. Wifi er svingende på øen og man skal derfor ikke forvente, at man kan passe arbejde og lignende. Men heldigvis er der mange ting, man kan tage sig til.

Tag til Stone Town og se de små hyggelige og tætte gader. Byen er på størrelse med en mindre provinsby herhjemme.

Man bør især besøge det gamle slavemarked, hvor slaver blev handlet. Man piskede dem før budrunden, for at se om der blev grædt. Gjorde der ikke det indikerede det en stærk slave. Jo yngre og stærkere satte også prisen højere. Du kan se stolene hvor de rige budherre sad og det lille hul slaverne boede i op til en auktion. Entre koster 5 USD (2019)

Sultanens palads er markedet hvor der handles med alt fra frugt til krydderi og kød og meget mere. Dørene i byen er unikke og bærer præg af kolonitiden. For at få så meget ud af turen som muligt kan en guidet tur anbefales. Det koster 20 – 25 USD (2019).

Stonetown

Maden i Stone Town er god og lækker. En frokostret på en lokal restaurant koster 5 USD og en sodavand 1 USD (2019).

En lille time uden for Stone Town finder du krydderimarkederne. Her kan du komme på en spice tour og se hvor peber, kanel, kardemomme, avocado, muskat, citrongræs, kaffe og kokosnødder kommer fra. Utrolig spændende sted, og der er flere steder mulighed for at købe krydderier, sæbe og parfume med hjem og dermed støtte landsbyen.

Kaffeproducent i tanzania

Eksempler på andre udflugter

 • Jazani Forrest Tour: En spændende tur, hvor man kan besøge de venlige Red Colobus aber. De hopper rundt omkring en og kravler op på ens skuldre. De er fredelige.
 • Dolphin Tour: Kom ud og svøm med hundredevis af delfiner der leger ved Kizimkazi-stranden.
 • Prison Island (30 USD): Her kan du se kæmpe skildpadden som blev bragt hertil fra Seychellerne. Korelrev og flot strande gør den oplagt som en halv dagstur. Øen ligger lidt uden for Stone Town.
 • Pempa Island: Se frugt- og krydderiplantager. Flotte strande og korelrev. Se skildpadder, delfiner og rokker.