Hvad skal man se i Australien – Østkysten?

Sydney

I vinteren 2017/2018 besøgte jeg Australien med min kæreste. Afgang fra København den 23. december og hjemkomst den 10 januar. Med et meget pakket program fik vi set en hel masse, men jeg vil anbefale at afsætte minimum 4 uger til denne rute. Jeg har skrevet denne artikel for at dele mine erfaringer om hvad man skal se i Australien – nærmere bestemt på Østkysten.

Lidt om Australien som destination

Den australske østkyst er en oplagt rejsedestination for unge danskere, der skal på deres første tur. Godt nok noget dyrere end Asien og Sydamerika, men landet rummer en masse spændende oplevelser.

Det kan være en god ide at søge et Working Holiday visa, så man har mulighed for at arbejde undervejs og på den måde få dækket nogle af sine rejseomkostninger. Bar- og tjener jobs er til at få fat i og giver gode drikkepenge. Andre tager arbejde på hostel eller i landbruget. Hvis man blot vil rejse rundt, kan man gøre det i op til 90 dage visumfrit. Men, du skal dog søge om indrejse inden afgang. Gerne i god tid.

Når det er vinter i Danmark er det sommer i Australien og omvendt. Det betyder noget, og man skal holde sig nord for Brisbane for at få noget godt vejr  i juni-august.

Et godt tip: Førstegangsrejsende plejer at besøge vestkysten. Og hvis de får smag for det og mulighed for at se mere af Australien, besøger de også østkysten.

Et endnu bedre tip: Australien har et af verdens højeste niveauer af UV-stråling. Så selv et par timer i solen uden solcreme kan give solbrændthed. Så husk solcreme med en høj faktor samt solbriller.

Turen til Australien

Man kan (i 2017) ikke flyve direkte til Australien fra Europa på én tank, og derfor er en mellemlanding nødvendig. Det kan du kombinere med et kort ophold i Singapore, Bangkok, Dubai eller Beijing. Vælger du det sidste kan du nå ud og se den kinesiske mur. Det tager ca. 1 ½ time at køre derud og det samme tilbage igen. En taxa koster 500 kroner hver vej og man behøver ikke noget visum, da man falder inden for 24-72 timers grænsen. Det kræver blot, at du har en gyldig udrejsebillet ved indrejse. Vælger man at forlade ”regionen” gælder der andre regler, så her skal man være opmærksom på dette.

Stop i Beijing (kræver minimum 9 timer)

Hvis man minimum har 9 timers stop i lufthavnen kan man tage ud og se den forbudte plads eller den kinesiske mur ved Mitianuy eller Badaling.

Det kræver, at:

  1. Du har boardingkortet til dit næste fly (få det evt. skrevet ud i Frankfurt hvis du flyver fra KBH )
  2. Din bagage er checket ind hele vejen.

Du skal have et 24 timers visa. Det søger du i Beijing lufthavn. Du får udleveret et hvidt ark og en gul slipper. Du skal udfylde begge. Det er gratis. Det tog os næsten to timer at få det og nu ud til ankomsthallen. Herfra går du ned til sektion b hvor du tager en taxa fra.

Hvis du vil se den kinesiske mur

Den kinesiske mur

Tag en taxa til Mitianuy (65 km) eller Badaling (75 km).

Køreturen tager 1 time 15 min til 1 time 45 min alt efter trafik. Få chaufføren til at vente på dig på parkeringspladsen. Så han kan køre dig tilbage til lufthavnen bagefter. Hvis du vælger Mitianuy koster det 45 kinesiske at komme ind, 120 kinesiske at tage kabelvognen op og ned og 15 kinesiske at tage bussen (2017).

Du kommer ind ved billetindgangen. Herfra går du ligeud ned til shuttle bussen. Den går stort set hele tiden. Det tager 5 min at køre op til kabelvogn-stationen. Hop ind i en kabelvogn, helt op til toppen. Det tager kun 3 min.

Nu er du ved muren. De fleste bruger 2-3 timer på muren. Om vinteren er der koldt her. Om sommeren varmt og grønt.

Muren lukker kl. 17.30 til 18.30 alt afhængig af årstid. Aftal prisen med chaufføren inden i tager afsted. Prisen vil ligge et sted mellem 700-1.000 kinesiske tur/retur inkl. ventetid for chaufføren. Kursen på Kinesiske Yuan er cirka én til én.

Det er muligt at købe mad og drikke i området, hvor du stiger på shuttle bussen.

Den kinesiske mur er en fed oplevelse!

Man kan også booke en tur hjemmefra, så der står en og venter på dig i ankomsthallen. Men grundet ventetiden hos immigrationen, er det nok bedst at hoppe på en taxa. Det er også en god måde at udnytte tiden på, da der ikke er gratis Wifi i lufthaven i Beijing (kan måske tilkøbes).

Stop i Dubai (Kræver minimum 9 timer)

Et naturligt stop før Australien kunne også være den frembrusende ørkenby Dubai i de Forende Arabiske Emirater. Det kræver ikke visum for danskere at komme ind.  Her flyver selskabet Emirates til og fra med deres store Airbus fly og tilbyder god komfort, god underholdning og god flymad. Dubai International Airport ligger 25 minutters kørsel fra centrum, og det er nemt at komme derfra med metro eller taxa.

Burj KhalifaDubai har meget at byde på. Det er en kulturel oplevelse med et stort vestligt aftryk. I byen kan du opleve verdens højeste bygning, Burj Khalifa (2018), på tætteste hånd eller tage en tur op på observationstårnet og nyde den flotte udsigt ved solnedgang. Denne skal helst bookes på forhånd, men når man først er deroppe, kan man i princippet bruge tiden til den lukker. Indgangen er inde i Dubai Mall og elevatoren derop er verdens hurtigste (59 sekunder). Når mørket er brudt frem, bør du nyde udsigten og komme ned til bunden af bygningen, hvor Dubai Fountain ligger. Her er der et flot springvandsshow hvert 30. minut akkompagneret med noget passende musik. Der er rigtig hyggeligt dernede, og man kan gå rundt om fontænen, eller endnu bedre, sætte sig ind på en af balkonerne og nyde maden fra de mange spisesteder. Hvert kvarter oplyses Khalifa bygningen af et lasershow.

Generelt er der rigtig varmt i Dubai og derfor er et smut til verdens største indkøbscenter, Dubai Mall, et dejligt afbræk med sit indendørs akvarie og springvand. Hvis du har mere end én dag i Dubai, kan du også tage på en bådtur i marinaen og se den menneskeskabte palme, som består af små sandøer der tilsammen danner en palme. Her finder du nogle af verdens dyreste villaer og det kendte arkitektoniske hotel Atlantis. Sejler du længere ud kan du se Dubai Marina stranden, opførelsen af Dubai Eye og ikke mindst det 7-stjernede hotel Burj Al Arab, som har en tennisbane på toppen.

Ørken

Hvis du har længere tid kan du også passende tilbringe en dag på den trendy og nyåbnede Lamar Beach eller tage på Jeep safari ud i ørkenen, hvor I kører rundt i sandbanker og eventuelt får mulighed for at ride på kameler. Gør det gerne først på dagen, inden det bliver for varmt. Alternativt kan I også tage i et af de store vandland eller stå på ski i den indendørs skibakke.

Book hotel i Dubai her.

Du kan passende booke The Rove Downtown. Lækkert hotel med god placering, morgenmad og pool.

Hvad skal man se i Sydney? (2-4 dage)

Sydney har ret meget at byde på og man kan sagtens bruge nogle hyggelige dage i byen. Det er her du finder det dansk-tegnende operahus og den flotte Harbour Bridge, som man kan gå over.

Du kan passende besøge den berømte Bondi Beach og gå den hyggelige tur fra Bondi Beach til Coogee.

Hvis man er okay søstærk kan man tage på hvalsafari ved Circuit Quay. I sæsonen går der dagligt ture.

Hvis man vil ud i naturen, kan man besøge Blue Mountain som ligger en lille times kørsel fra byen. Her er det især udkigsposten ved ”Three Sisters” der trækker folk til.

Operahuset

Operahuset Sydney

Den danske arkitekt Jørn Utzon nåede godt nok ikke at færdiggøre den ikoniske bygning, men den er uden tvivl byens største trækplaster. Den ligger ud til vandet og ser utrolig flot ud, især efter mørket er faldet på.

Hvis du vil have et godt billede, så søg over på den modsatte side til Cruise Bar. De laver en fremragende burger, og det er vildt hyggeligt at sidde ved kajkanten og nyde en øl med direkte udsigt til Operahuset. Hvis du er mere til people watching, skal du sætte dig ved Opera Bar og nyde live musikken der spilles hver dag.

Den botaniske have ligger ikke langt derfra, og man kan passende slentre igennem den eller tilbage igennem den på vejen til Operahuset. Her kan man i øvrigt trække gratis Wifi.

Harbour Bridge

Harbour Bridge

Den populære bro der ligger ved siden af Operahuset er også en eftertragtet attraktion i byen. Du kan købe en billet til at gå en tur over den i den indre bue. Der er højt derop, og det er ikke for folk med højdeskræk. Prisen ligger mellem 200 AUD og 400 AUD (2018) og det tager 1 1/2 time. Udsigten er fantastisk.

Hvis du ikke vil betale for turen, kan du vælge at krydse broen til fods – helt gratis. Det kan du gøre fra den østlige side fra broen. Altså den side der vender ud mod Operahuset. Det gør du nemmest ved at gå forbi Sangri La Hotel. Gå bagom op ad trapperne. Drej til højre på Cumberland St, så du går forbi YHA Harbour Bridge. Her ser du et skilt der viser op ad nogle trapper på venstre hånd. Følg skiltet. Når du er oppe på broen er der en flot udsigtspost et par hundrede meter fremme. Udsigstposten hedder Pylon Lookout. Den lukker kl. 16.45 og det koster 15 AUD at komme op (2018). Hvis man går efter byens højeste udkigspost skal man i stedet besøge Sydney Tower Eye.

Bondi Beach

Bondi Beach

Bondi Beach ligger i den østlige del af byen og det er nemt at komme herud med bus (4.30 AUD) eller Uber. Stranden er ikke så stor igen, men der er ret lækkert derude. Der er brusere og omklædningsrum i pavillonen til fri afbenyttelse. Her kan man også leje et skab til 4 AUD for 24-timer.

Der er en gade bag stranden hvor du finder flere hyggelige spisesteder inkl. McDonald’s. Vandet er ret lækkert og her kan man sagtens få en dag til at gå. I den sydlige del finder du den ikoniske havvandspool, som er portrætteret flere steder. Hvis man har bil, kan man nemt parkere den herude.

Hvalsafari (maj- december)

Hval safari Sydney

Fra Circiut Quay går der dagligt ture af 3 eller 4 timers varighed ud på havet for at se pukkelhvaler når de søger nord eller sydpå. Det foregår i en stor katamaranfærge, hvor der er åbent på toppen og lukket i de nederste dæk. Det er en spændende tur. Arrangørerne har lavet det i mange år og har udstyret til at spotte hvalerne.

En voksen billet koster 79 AUD (2018) og der gives en form for garanti, hvis ikke man ser hvaler. Fra Circuit Wuay kan man også tage færger af kortere varighed enten rundt i havnen og omkring Operahuset eller til Taranga Zoo.

Se Blue Mountain

Det flotte bjerg og klipperne, “de tre søstre”, ligger en god times kørsel fra Sydney eller godt to timer med Katoomba-toget. Der er en flot udsigtspost herude og naturen er flot. Hvis du kan stå tidligt op, kan du se når solen står op og rammer klipperne. Det er bestemt en halvdags tur værd.

Blue Mountain

Darling Harbour og Chinatown

Der er rigtig hyggeligt i Darling Harbour. Her er underholdning af forskellig art, bl.a. Sealife. Der er muligheder for at shoppe lidt, samt gode spisesteder og et par museer. Her kan man rigtigt ose rundt og nyde området. I forlængelse heraf ligger Chinatown og den hyggelige kinesiske have. Det hele er bestemt en oplevelse værd.

Darling Harbour

Hvor skal man bo i Sydney?

Nabolaget “The Rocks” eller nær Darling Harbour er begge gode udgangspunkter. Find hoteller i The Rocks her!

Hvis du er mere til hostel, kan du booke det her!

Hvad skal man se i Melbourne? (3-5 dage inkl. dagsture)

Melbourne er flere gange uofficielt kåret til den bedste by at bo i. Byen er kendetegnet af store flotte gader med brede fortove. Kendt for deres enorme diversitet med 150 befolkningsgrupper, flot omkringliggende natur og en hyggelig sporvogn. Her finder du et væld af kreative mennesker og en flot natur. Bydelen St. Kilda er et tilløbsstykke.

Et stort trækplaster i Melbourneområdet er den flotte køretur Great Ocean Drive som kan tilbagelægges på en dag eller to. Her er et af højdepunkterne klart 12 Apostels. Man kan også søge ud til Phillips Island og overvære den meget populære pingvinparade, hvor pingvinerne går i trop.

Tip 1: Det er gratis at tage sporvognen i centrum. Hvis du skal uden for zonen skal du erhverve dig et myki kort. Grundet sporvognen er der nogle andre trafikregler i byen og derfor er det ikke den bedste by at køre i som turist.

Tip 2: Vejret er ret omskifteligt og de lokale joker med at man kan opleve flere sæsoner på én dag. Derfor udskyd aldrig noget til senere på dagen hvis vejret er en faktor.

Tip 3: Der er gratis wifi de fleste steder i centrum.

Tip 4: Tjek Halftix hvis der er en event på dagen du gerne vil til med rabat.

Great Ocean Drive (1-2 dage)

Den ikoniske og meget flotte køretur starter en god times kørsel vest for Melbourne og er en af Australiens største attraktioner.

De 12 Apostels, der er de her flotte klippeformationer ude i vandet, er i den grad det der trækker folk til. Det fik navnet fra det sejlende folk, og ude fra vandet ser det ud til der er 12. Men der er nogle stykker færre.

Great Ocean Drive

Man kan ikke køre så hurtigt langs vandet, ofte kun 40 km i timen. Så man skal stå tidligt op hvis man vil gøre det på én dag. Alternativt kan man slå meget af trafikken ved at køre inde i landet til de 12 apostel og så køre langs Great Ocean Drive tilbage.

Ruten er meget snoet, så er man ikke den mest erfarne billist kan man passende booke en tur med GO-West. Deres chauffører er dygtige og utrolig gode guides.

Seværdigheder langs Great Ocean Drive

  • Brug 1-2 timer ved de 12 Apostels. Her er to udkigsposter. Men det er klart den der ligger længst væk der er den flotteste.
  • Gibson Stairs: Flotte trapper ned til en flot strand med udsigt til, hvor de 12 apostel starter.
  • Brug 1/2 – 1 time ved Loch and George, som er kendt for de flotte klippestensformationer. Der er også et skibsvrag derude. Her er tre stier man kan følge. Den ene fører ned til en enormt flot strand. Husk myggenet hat, da der er masser af fluer.
  • Se vilde Koalaer i Oatway National Park, evt. som et stop ved Kenneth Camping hvor I kan få en sodavand. Men, maden er dårlig.
  • Brug 1/2 time ved Oatway Cool Temperature National Park. En flot skov med én sti der tager dig rundt i området. Du ser træer der er groet over hinanden. De ældste er over 500 år gamle.

Tip: I højsæsonen er der masser af gæster, så vil man have en overnatning skal man booke det i god tid.

Det tager 3 timer at køre fra Melbourne til de 12 Apostels inde fra landet (smutvejen). Turen kan klares på 1 dag, hvor man kører fra Melbourne kl. 7.30 og er tilbage igen kl. 21.30.

Der er nogle hyggelige små byer ikke langt fra de 12 apostels hvor man kan få noget at spise. Ellers serverer de noget simpelt mad ved de 12 Apostels. Der er kun toiletter ved de 12 Apostels. Husk rigeligt med vand, men det kan også købes ved de 12 Apostels. Vejret er ret omskifteligt, så hvis solen er fremme er det bedst at gå efter de 12 Apostels først.

Husk solcreme og evt. en hat med myggenet, da fluerne kan være agresive herude!!!

Philip Island (dagstur)

Phillip Island ligger 140 km syd for Melbourne og køreturen tager 2 timer. Først er der et lille stop i St Kilda hvor man kan tisse eller købe en is. Undervejs er der stop i et sanctuary hvor du kan se kænguruer, koalaer, samt mange andre dyr og et lille show. Frokost kan købes kl 14.00 så tag gerne lidt snacks med til turen.

Penguin paradeHerefter er der et stop ved en lille strandby hvor i får en god times tid til at købe aftensmad. Herefter går turen til klippeformationen The Nobbies og til sidst til området hvor pingvinparaden foregår. Her er der bænke på begge sider af stien hvor pingvinerne går. Se om i kan komme så tæt på midterstien mellem de to tribuner som muligt. Så kan i se mest.

Pingviner kommer op på stranden når solen går ned, så i december måned vil det sige fra kl. 21.10 til 21.30. Sørg for at tage bukser og trøje og evt. et lille tæppe med, da det bliver køligt. Sceancen varer 30 min og herefter vil pingvinerne gå i området bag dig. I kan komme tæt på dem men ikke røre. Man må ikke tage billeder af dem og under ingen omstændigheder med blitz da det forvirrer dem. De skal finde hjem til deres mage og små huler.

Kl. 22.10 går turen tilbage til Melbourne og du vil være hjemme omkring midnat.

Booking: Phillip Island Day Tour Penguin Parade: Book med Go West. Vælg opsamlingspunkt. Sørg for at være der til tiden da tidsplanen skal overholdes. Du kommer med i en mindre bus med op til 24 personer. Pris: ca. 200 australske dollars

Victoria Market

På Victoria Market er der masser af hyggelige boder, hvor man kan købe alt fra en lækker frokost til små souvenirs. Du kan booke en Foodie tur hjemmefra eller bare slentre igennem madhallerne og nyde stemingen. Prøv nogle smagsprøver og snak med de handlende. Der er gode muligheder for at købe souvenirs i boderne bag i hallerne, bag de oprindelige.

Hvis du er til mousserende vin, skal du i stedet tage ud i Yarra Valley og besøge Chandon og prøvesmage Möet og lære alt om dens fremstilling.

Gå en tur i Botanical Gardens

Sørg for i ser og kommer op i Shrine of Remembrance som er en hyldest til faldne australske soldater i 1. verdenskrig. Det er gratis at komme op på balkonen og udsigten er fantastisk. Selve bygningen er ret imponerede i sig selv.

Shrine of Remembrance

Chinatown

Chinatown i Melbourne er den ældste af sin slags i hele verden. Her er altid liv og masser af restauranter og kareokeebarer. Hvis du er heldig at være her under det kinesiske nytår, kan du opleve dans og fyrværkeri.

China town Melbourne

Tag op i Melbourne Star

Det store pariserhjul finder du ved Docklands. En tur tager 30 min og giver dig en flot udsigt til byen. Ved siden af er et hyggeligt udendørs shoppingcenter. Det koster 36 dollars men du kan spare 20 % ved at hente et Melbourne-hæfte ved visitor centeret ved Flinder Street. Hvis det er for at få et flot billede, så er det bedre at undgå denne attraktion, da placeringen gør at man ikke ser hele skylinen på flotteste vis. Vælg i stedet at gå op på balkonen ved Shrine of Remembrance.

Federation Square

Torvet danner centeret i byen, og her er en scene, hvor der afholdes omkring 2000 events hvert år. Der er en god stemning og er uofficielt byens mødested. Der vil altid være et eller andet på programmet du kan opleve.

Du kan se lokal kunst i Ian Potter centeret og blive klogere på film og TV i ACMI.

Transit Rooftop bar er populær når mørket falder på.

Du kan se flotte gavlmalerier i gaderne Hosier Lane, ACDC Lane og Union Lane som ikke ligger så langt derfra igen.

Gå langs Yarra floden og ned til Southbank

Nyd den flotte udsigt om aftenen når det er mørkt, og bygningerne samt træerne er oplyst. Det er uden tvivl byens kulturelle hjerte og her finder du et par kendte gallerier.

South Bank

Tag ud til St. Kilda

Nyd atmosfæren, de hyggelige spisesteder og alternative forretninger. Om søndagen er der St. Kilda Esplanade Market med små boder langs vejen med tøj, smykker food trucks og lignende.  Hvis vejret er godt kan I tage på Brighton Beach nu I er her. Her finder du de små ikoniske skure man kan erhverve sig for en formue. Du kan leje et paddle board hos Kite Republic og padle rundt ude på vandet. Hvis du rejser med børn kan i passende tage i Luna Park, som er en gammel forlystelsespark som åbner kl. 11.00.

Events i Melbourne:

  • Australian Open (Tennis)
  • Race Melbourne (cykelløb)
  • Australia Day
  • Formel 1 Grand Prix
  • Rooftop biografer
  • Chinese New Year Festival
  • White Night Melbourne
  • Julemarked

Hvor skal man bo i Melbourne?

Jeg vil anbefale at bo i Southbank eller mellem Elisabeth og Russell Street. Find holler i Southbank her!

Hvis du vil bo lidt billigere: Book hostel i Melbourne her!

Hvad skal man se i Cairns?

Cairns er en rigtig hyggelig by og et rigtig godt udgangspunkt for ture til Daintree National Park eller Tablelands. Byen i sig selv har også en god vibe, og man kan sagtens tilbringe et par dage her med at gå rundt.

Du kan tilbringe en halv dag ved lagoonen, købe souvenirs i Nightmarket og nyde promenaden når det er mørkt og alt er oplyst.

Fra december til april kan det regne meget, og luftfugtigheden er så høj, at man sveder meget. I vintermånederne kan man ikke bade i havet uden dragt, da det er stingray season (pilrokkesæson). Det er i perioden fra november til maj. De stikker og giften er farlig, og derfor kræver det, at man har en dragt på. Hvis man vil bade, skal man søge ind til ferskvandet i regnskoven, de små floder, lagoonen eller søge sydpå .

Tip 1: Man kan ikke surfe i den nordlige del af Queensland pga. revet. Der er ingen bølger. Hvis du vil surfe, skal du søge til Byron Bay eller Surfer’s Paradise.

Tip 2: I den nordlige del af Cairns er der en lille skov med wallibies. Det er gratis at se dem. Der findes mange forskellige kænguruer og denne slags er de små krat/dværgkanguruer.

Tip 3: Hvis man vil, kan man gå op på bjerget i den nordlige del af Cairns. Der er tre stier. Der er en flot udsigt på toppen over byen, vandet og lufthavnen.

Cairns

Hvor skal man bo i Cairns?

Jeg vil anbefale at bo tæt på Lagoonen/Esplanaden. Du kan booke hoteller i Cairns her!

Book hostel i Carins her. Vælg gerne YHA!

Cape Tribulation (dagstur)

Cape Tribulation er en flot regnskov nord for Cairns. Opkaldt efter den første hvide fyr der kom til Australien pga. de problemer han havde med sejladsen. Køreturen langs kysten er flot op til Port Douglas. Du ser mango- og kokosnødtræer og man kan endda plukke dem. Kokosnødder er bedst når de er gule. Spiser du for mange af dem, kommer du til at tilbringe aftenen på toilettet 🙂 Herfra kører du inde i landet, men landskabet er stadig flot.

I skal med en færge for at krydse floden og her starter regnskoven, og den er flottest på den anden siden. Det var i øvrigt her, ud fra kysten, hvor Steve Irwin blev stukket af en pilrokke og døde.

I kan tage turen selv eller booke en tur med Go-West.

Man kan klare det hele med en dagstur hvor man starter kl. 7.00 om morgenen og er tilbage igen kl. 18.30 – 19.00.

Cape Tribulation

I Daintree regnskoven kan I gå en tur langs en af stierne. Der bor hippier i området. De klædte sig ud som træer, gravede sig ned og fik til sidst i midt 80’erne anerkendt regnskoven som World Heritage status som den ældste regnskov i verden. Her er unikke planter, dyr og insekter, man ikke ser andre steder. Bl.a Bennets tree kænguruen. Ser man den i trætoppen er man ret heldig. En anden er cassowary fuglen som er en struds. Den er ret unik. Der er python slanger, bush turkey er almindelige og skrubhøner der vil forsøge at spise din frokost 🙂

Daintree national park

Hvis du har booket hos Go-West er der en krokodilletur på Daintree River inkluderet i prisen. Flotte omgivelser i en åben båd. Du skal hjælpe guiden med at spotte krokodillerne ude i siderne. De er omkring to meter lange, og der er gode chancer for at se en.

Mossman Gorch er en hyggelig krog som også er en del af turen. Der er jungle perch fisk i floden og de er fredelige. Husk badetøj hvis du vil bade. Det koster noget at komme ind. Man tager en 5 minutters shuttle bus til floden. Der er toilet og mulighed for omklædning. Man kan også gå 5 min på en lille sti og se hængebroen.

En anden populær dagstur er den til Tablelands. Det er bjergene bag Cairns. Her kan du spotte dyr, bl.a næbdyret, og se vandfald.

På vej fra Cairns til Arlie Beach: (620 km)

Arlie Beach er startpunktet for de mange ture til de fantastisk flotte Whitsunday øer og ikke mindst det flotte koralrev Great Barrier Reef. Her er det oplagt at tage en dagstur, eller hvis budgettet tillader det, at tage en tur på en katamaran. Det kunne være den gamle America’s cup båd, hvor i får en rolle på båden og sejler rundt i 3 dage (to nætter) i området. Her er det muligt at se udkigsposten Hill Inlet og tilbringe noget tid på den fantastisk flotte Whithaven Beach.

Hvis du lejer en bil i Cairns og kører sydpå mod Arlie Beach, kan du passende gøre et stop i Mission Beach. Det er en badeby med en hyggelig atmosfære. Den er dog ret død om vinteret pga. stingray season.

Mission Beach

Book hotel i Arlie Beach her!

Book hostel i Arlie Beach her!

Townsville

Hyggelig kystby. Gode hyggelige restauranter ved The Strand og ellers er der ikke alverden at lave i byen.

Billabong Sanctuary

17 km syd for Townsville ligger Billabong Sanctuary. Det koster 36 AUD (2018) at komme ind. Det er et rigtigt hyggeligt dyrereservat som har eksisteret siden midt 80’erne. Her kan du mod et tillæg på 25 dollars (2018) holde en koala, en slange eller en wombat. Det er et af de få steder man kan det.

Reservatet er ret hyggeligt at besøge og du kan se krokodillerne blive fodret. Bl.a krokodillen Jupiter der blev fanget på stranden i Townsville. Der er fritgående kænguruer du kan fodre med de små poser der kan købes på stedet.

Whitsunday Island – Whitehaven Beach + Hill Inlet Lookout (Dagstur)

Whitsunday øerne

Afgang tidlig om morgenen fra Aairlie Beach. Du sejler med en mindre katamaranfærge til den verdenskendte Whitehaven Beach via et kort stop i Hamilton Island for at hente nogle folk. Sejlturen tager små to timer. Det tropiske vand der omgiver Whitsunday øerne har en lækker flot blå skygge.

Whitehaven Beach strækker sig over 7 km, og sandet er 98 % rent silica sand. Det bliver ikke varmt, det reflekterer lyset og er utrolig eftertragtet, men de eneste der har fået lov at få noget af sandet er NASA til deres kikkert. Du får mulighed for at komme ud med en mindre båd til den kendte bakke, Hill Inlet.

Her er en fremragende udsigtspost til Whitehaven Beach når tidevandet trækker sig tilbage og er derfor det tredje mest fotograferede sted i Australien. Der er en 350 meters gåtur herop og et toilet lige ved siden af. Men skal du på toilet så hold lige øje med de store insekter 😉

Du får en frokost på stranden og hen på eftermiddagen går turen tilbage til Airlie Beach. Husk rigeligt med vand og solcreme og lidt kontanter.  Der er rigtig varmt i den australske sommer og du tilbringer mange timer i solen.

Hvis der er højvande (lige efter fuldmåne) vil tidevandet være højt og man kan ikke komme ud til Whitehaven Beach. I stedet vil de tage dig til en nærliggende strand. Her får i så mulighed for at komme ud og se Bettys Beach som ligger ved siden af Hill inlet. Den er utrolig flot.

Hvis du besøger stranden i stingray season skal du have en dragt på. Vandet er generelt varmere i området, så hvis du skærer dig eller får et åbnet sår skal du behandle det med alcohol, da bakterier har gode betingelser.

Øen er ubeboet, men tidligere boede de indfødte her og gjorde det i 9000 år. Den seneste udgave af Pirates of the Carribean er iøvrigt optaget i området.

Når du booker en tur herud, så gør det med de mindre både og gerne én hvor du får et par dage på vandet. Bl.a. hos Southern Cross.

Great Barrier Reef

Great Barrier Reef

Verdens største koralrev finder du ud for kysten langs Queensland. Den strækker sig i et område der svarer til 2500 km. Dog forsvinder der løbende noget fra den pga. stigende temperaturer. Du kan tage en tur ud på Whitsunday øerne og kombinere det med en scuba diving tur, snorkeltur eller en helikoptertur over revet.

Den mest populære tur er Great Barrier Reef dagsturen. Den afgår tidligt om morgenen fra Airlie Beach. Her er der en parkeringsplads (mod betaling) og en lille café der åbner kl. 6.00.

Båden du skal med er en stor katamaranfærge med tre etager med air condition og en lille bar man kan købe drikkevarer i. Øverst er der ingen overdækning. Sejlturen varer 3 timer og 30 min, og der er et stop på Hamilton Island, hvor båden samler nogle flere gæster op.

Når I når ud på platonen lægger færgen til. Det er en platform midt ude på havet. Her er der trapper ned til vandet og et afmærket område hvor man må bade. Det er her man kan snorkle eller dykke og se koralrevet og de flotte fisk. De fleste vil nok nøjes med at snorkle.

  • Snorkling er inkluderet i prisen.
  • Dykning koster ekstra.
  • Udstyr er klar til dig.

Først skal du prøve om udstyret passer. Find et par svømmefødde, en snorkel, et mundstykke og en maske, men stram den ikke for hårdt til. Hvis du snorkler mellem november og april, skal du også have en stingray dragt på. Den minder om en våddragt. Nu har du hele tre timer til at snorkle i, men du bliver først instrueret i at give tegn til at vise om du er okay undervejs. Der er en guide i speedbåd der holder øje med dig.

Når du er i vandet, må du ikke røre korallerne eller stå på havbunden. Oplevelsen er ret turistet, da der er mange på samme sted. Så kan man finde en tur i en mindre båd evt. med overnatning på havet er det meget federe. Der er en simpel buffet inkluderet og efter de tre timer går turen tilbage til Airlie Beach. Igen tager det 3 1/2 timer og du vil være tilbage kl. 18-18.30.

Der bliver taget billeder af dig under turen som du kan købe. Dine ting lader du blive på platonen eller båden mens du snorkler.

På billedet ser du Heart Reef. Som man kan opleve fra en helicopter.

Husk solcreme og evt. søsygepiller inden afgang.

Fraser Island: (1-2 dage)

Den store sandø er også en stor oplevelse. Her kører i ud i Jeep’s og man kan vælge at overnatte i telt i naturen. Øen er kendt for de ulvelignende dyr, Dingoer, som man kan komme helt tæt på, samt den flotte Lake McKenzie. Fraser Island

Australia Zoo: (nord for Brisbane)

Den verdenskendte dyreelsker Steve Irwin drev dette fantastiske sted. Steve omkom under tragiske omstændigheder, da han blev stukket af en pilrokke (stingray). Men Australia Zoo drives i dag videre af hans familie og i samme ånd. De forsøger at redde sårede dyr i naturen. De tager dem til sig og slipper dem ud igen, når de er kommet sig.

Cape Hillsborough (1/2 dag)

Cape Hillsborough1 1/2 times kørsel syd for Airlie Beach finder du Cape Hillsborough. Der er highway det meste af vejen men 8 km af det sidste stykke er grusvej.

Det specielle ved stranden er, at kænguruer søger ned til vandet når det er køligt for at finde føde. Det eneste tidspunkt du kan opleve det på er ved solopgang. Stå tidligt op og tag herned eller endnu bedre gør det omkring midnat og sov på stranden.

Solopgangen er fantastisk og kænguruerne smutter hurtigt op i reservatet hvor der er skygge. Kænguruerne er ret tamme, så du kan komme helt tæt på dem, men det frarådes at fodre dem.

Der er p-plads tæt på stranden (søg efter Kangaroo Beach i google) og et toilet 350 meter længere fremme.

Der er langt hen til nærmeste købmand, så medbring selv morgenmad og drikkevarer.

Byron Bay: (2-4 dage)

Byron Bay

Den hyggelige strandby, Byron Bay, har en rigtig afslappet stemning. Søg ned i området med fyrtårnet og nyd den flotte udsigt. Er du heldig kan man ofte spotte delfiner her. Har man mod på det, kan man tage et surfkursus og prøve kræfterne med bølgerne. Det er hårdt, men også en fed fornemmelse når det endelig lykkes at komme op på brædtet.

Hvis man er til fest og farver eller hvis man er surfer, så skal man søge mod surfers paradise. Hvis man ikke er til nogen af delene, kan man passende springe byen over.

Book hotel i Byron Bay her!

Book hostel i Byron Bay her!

Hvordan kommer man bedst rundt i Australien?

Den nemmeste måde at komme rundt på er ved at leje en van. Hvor man kan sove bagi. Der medfølger noget kogegrej, så man kan kokkerere undervejs. Der er de dyre modeller, spacevans, hvor der er dvd skærm og god komfort eller de billigere vans som er lidt slidte. Der er mange campingpladser man kan overnatte på undervejs eller rastepladser. Teknisk set er det ulovligt bare at holde ind et sted og overnatte, men chancen for at blive taget er ret lille.

Man kan også vælge en billigere løsning med en personbil og så sove i et telt eller på et hostel. Her kan man blive medlem hos YHA og spare lidt på overnatninger hos dem.

Indenrigsfly-billetter er okay billige, så længe man booker i god tid. Dog skal man være opmærksom på at de har andre bagageregler i Australien end i Europa, så håndbagagen der tillades er ofte mindre.

Med indenrigsfly:

  • Jetair (ofte forsinkede)
  • Tigerair
  • Qantas

Tre meget populære flyselskaber. Men vær opmærksom på at indtjekket bagage ofte koster ekstra og at håndbagage krav for det meste er anderledes end herhjemme. Sørg for at bestille indtjekket bagage inden du er ude i lufthavnen. Her kan du nemt checke ind.

Uber Billigere end taxa og nemt at booke med wifi. Der er wifi i de større byer, i lufthavnene, på dit hostel, McDonald’s eller Starbucks, samt de fleste hoteller, caféer og restauranter. Der er Uber afhentningspladser i lufthavnene i Australien, så det er nemt at finde chaufføren.

Offentlig transport Nemt tilgængelig i de større byer.

Lej en bil En almindelig personbil kan nemt lejes via rentalcars.com. Her er de vigtigste forsikringer med. Sørg for at tjekke om der er et drop-off fee hvis bilen afleveres i en anden by eller stat. Budget har ofte ikke et fee hvis det sker. Husk, at man kører i venstre side i Australien, ligesom i England. De fleste biler har automat-gear, så det skal du måske lige vænne dig til. Man må køre 50-60 km i byzoner og 80-100 km uden for byen. Der er skilte der viser hvor hurtig du må køre.

Hvis du er afsted i længere tid, kan det bedre svare sig at købe en van. Det vil kunne lade sig gøre for 2.500-3.000 AUD.

Du kan også se, om der er et firma der tilbyder dig at leje en retur bil billigt der skal køres hjem.

Til slut

Prisniveau Minder om danske priser. Overnatning kan godt være dyrt i forhold til andre steder.

Husk rejseforsikring!

Budget (3-4 uger): 25.000-30.000 kr.